Małgorzata Leśnikowska
Gabinet Premium
08 Czerw

Szparagi z jajkiem w koszulce z komosą

Połączenie lekkie, wiosenne i absolutnie pyszne. 

Składniki:

350g szparagów
50g komosy ryżowej
1 jajo 
1 łyżeczka nasion dyni
sól
 

Sposób przygotowania:

Komosę zalać zimną wodą w proporcji 2:1 (2x więcej wody niż nasion) i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 15 minut. Pozostawić pod przykryciem na ok. 20 minut.
Do wysokiego garnka wlać 2 litry wody, dodać szczyptę soli. Gdy woda zacznie wrzeć, energicznie wymieszać łyżką aby powstał wir. Dodać jajko i gotować 2-3 minuty. Jajko wyjąć łyżką cedzakową i odsączyć na ręczniku papierowym.
Szparagi obrać odrywając zdrewniałe końcówki, wstawić pionowo do wysokiego garnka, zalać wodą by główki wystawały nad jej powierzchnię. Dodać łyżeczkę soli, gotować około 3-4 minuty.
Całe danie posypać pestkami dyni.

Twój komentarz




POKAŻ