Małgorzata Leśnikowska
Gabinet Premium
10 Marz

Gulasz wołowy z pieczarkami, papryką i selerem naciowym

Aromatyczny, sycący i idealny dla osób lubiących mięso - gulasz wołowy.

Składniki:

200 g wołowiny

30 g pora

10 g cebuli

1 ząbek czosnku

1/2 papryki

3 pieczarki

1/2 łodygi selera naciowego

1 łyżeczka oleju rzepakowego

1/2 łyżeczki słodkiej papryki

1/5 łyżeczki ostrej papryki

szczypta soli i pieprzu

Sposób przytowania:

Mięso pokroić w większą kostkę (ok. 3 - 4 cm). Do garnka z grubym dnem wlać olej i stopniowo wkładać po kilka kawałków mięsa. Obsmażyć z każdej strony, w sumie przez ok. 10 minut. W międzyczasie doprawić solą oraz pieprzem. Dodać posiekanego pora, pokrojoną cebulę oraz starty czosnek. Co chwilę mieszając smażyć wszystko przez ok. 5 - 8 minut, pod koniec dodając paprykę w proszku. Przykryć pokrywą i zmniejszyć ogień. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 1 i 1/2 godziny. W międzyczasie potrząsać przykrytym garnkiem w celu przemieszania składników i sprawdzenia czy gulasz nie przywiera do dna. W razie potrzeby podlać wodą. Po podanym czasie dodać do gulaszu pokrojoną paprykę, selera naciowego oraz pokrojone pieczarki. Wymieszać, przykryć i gotować jeszcze przez 1/2 godziny.

Na zdjęciu podane z gotowanymi ziemniakami i mizerią z jogurtem naturalnym.

Twój komentarz




POKAŻ