Małgorzata Leśnikowska
Gabinet Premium
07 Czerw

Pyszne ciasto marchewkowe

Nie jestem mistrzem cukiernictwa, dlatego drżałam przy piekarniku pełna nadziei, że to oto cudo się uda, bo zostało zrobione na absolutnie wyjątkową okazję :) I na szczęście się udało ! Jest pyszne, pulchne, słodziutkie i co najważniejsze w zdrowszym wydaniu :) SMACZNEGO

Składniki:

0,5 kg marchewki

100 g płatków owsianych

60 g miodu

50 g orzechów włoskich

5 jajek

rodzynki

łyżeczka proszku do pieczenia

łyżeczka przyprawy do piernika

Sposób przygotowania:

Marchew obrać, umyć, zetrzeć na drobnych oczkach. Płatki owsiane zblendować lub zmiksować w młynku na mąkę. Białka oddzielić od żółtek. Wymieszać marchew, mąkę owsianą, żółtka, miód, posiekane orzecy, rodzynki, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika. Białka ubić na sztywną pianę, po czym dodawać stopniowo do ciasta, delikatnie mieszając. Blaszkę (moja wielkości 36x23,5) wyłożyć papierem do pieczenia i nałożyć masę. Piec 60 minut w 160 st.

 

Twój komentarz




POKAŻ